Într-o zi

”Într-o zi” este un proiect conceptual care canalizează o stare perpetuă, contemporană, întâlnită frecvent printre tinerii care se pierd în dezolare, în confuzie, neștiind în ce direcție vor să-și îndrepte energia. Această stare este provocată și susținută în continuare de lipsa de inspirație în tot ce înseamnă formarea unui om în direcții culturale, educaționale, spirituale.

Proiectul artistei Alice Rosentzweig, centrează atenția spectatorului către un moment specific din viața unor tineri, expuși în fața propriilor dorințe și posibile traiectorii profesionale. Distrași de agresivitatea vocilor exterioare, de ambiții prestabilite de societate și de sistem, există riscul, ca individ, să ne detașăm de căutările personale în ceea ce privește răspunsul la întrebarea: ce vreau să fac în viață? Prinși tot mai mult în acțiuni ce îndepărtează de sine, ajungem să ne dorim ceea ce vor alții pentru noi. Presiunea exterioară în formarea și modelarea unei noi mentalități distrage individul de la crearea propriilor direcții, suspendându-l într-o stare de negare.

Imperativul ”TREBUIE”, ”TREBUIE să faci ceva cu viața ta”,
”ești la vârsta la care TREBUIE să..”, ”TREBUIE să te mobilizezi”, trimite către o cautare în proximitate a celor mai la îndemână soluții, de multe ori cele mai nefericite, starea naturală a acestor tineri fiind anihilată sub pretextul unui rol util în societate, unde ritmul propriu prin care își pot explora creativitatea într-un mod firesc și autentic este dizolvat treptat.

Compozițiile fotografice prezintă cinci tineri aflați în fața instituțiilor în care și-ar dori să lucreze. Plasarea personajelor în fața visului le conturează latura curajoasă de a-și proiecta propriul drum și de a lupta pentru dărâmarea obstacolului dintre aceștia și ziua în care se va materializa. Acest obstacol este simbolizat de zidul instituțiilor. Modul in care acestia se expun este unul naiv, turiști care se fotografiază cu un monument important sau chiar personalitate, ușor timizi în proximitatea unei idei aproape palpabile. Zidul reprezintă metafora și motivația proiectului. Imaginile video prezintă izbirea continuă a corpului uman de zid, simbolizând persistența, ambiția, nebunia personajului în perspectiva unei reacții din partea zidului/instituției.

“Într-o zi” survine ca o promisiune a fiecaruia față de sine, reprezentând data limită a speranței că zidul va ceda.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on PinterestEmail this to someone