Atelierul 7zile Design de Obiect din materiale
reciclate # refolosite # reconvertite
Ediția a 3-a, februarie 2015

Clubul Creatorilor | Organizator
Meru Iași | Gazdă

Coordonatori
Otilia Chitic | Designer Ambiental și de Obiect, initiator proiect
Titus Ivan | Artist Plastic
Bogdan Curteanu | Arhitect

Participanți la această ediție >>> studenți la Arhitectură.

Beneficiari >>> noi și comunitatea în care trăim.

DESIGNerUL este de interes social.
DESIGNul ne însoțește mereu, chiar dacă de cele mai multe ori nu îl recunoaștem în mediul înconjurător.
Și ne influențează modul de a trăi, chiar dacă rareori identificăm factorul benefic/nonbenefic de confort sau disconfort.

## Proiectul presupune:

Campania BUN de Aruncat – 1 lună (oricine poate dona obiecte vechi, nefuncționale, elemente sau resturi de materiale), timp în care este și perioada de înscrieri. Acestea se fac pe bază de portofoliu.

7 zile de Atelier – perioada efectivă de lucru, anul acesta găzduiți de Atelierele Meru. De reținut este faptul că participanții nu văd obiectele anterior, deci provocarea este și mai mare, iar timpul foarte comprimat. Ei trebuie să analizeze fiecare obiect în parte, să compună partea de concept și să construiască efectiv obiectul. Bineînțeles, cu îndrumarea constantă a coordonatorilor.

10 zile Expoziție – anul acesta a avut loc în Galeria Meru.

Se finalizeză cu Licitația Obiectelor – S-au licitat majoritatea obiectelor, cu bucurie pentru noi și participanți pentru că am întâlnit astfel consumatori de design responsabil și susținători ai Atelierului.

## Licitația Obiectelor – Obiectivul final al proiectului și al procesului de design, în general, este ca obiectul de design să ajungă la utilizator, factor de referință pentru autor, fiind cel mai în măsură să ofere un feedback. Prin această licitație se dorește consultarea, comunicarea și stabilirea de relații cu un public consumator matur, care este preocupat în achiziții sustenabile și de susținerea platformelor independente de design responsabil pentru a crea, împreună, o perspectivă agreabilă de viață privată și de grup, socială.

## De ce reciclat, refolosit, reconvertit?

Trăim timpuri în care, dacă nu conștientizăm magnitudinea producerii de bunuri, vom termina prin a fi îngropați în gunoi. Știți vorba aceea:”dacă vrei să cunoști o persoană, uită-te în coșul său de gunoi? ”

Refolosim obiecte și pentru că ele poartă amprente și amintiri care, create cu materiale noi, ar avea un rol pur estetic, nu și emotional. Este natural ca utilitatea unui obiect și mai ales atașamentul față de el să aibă un sfârșit, mai devreme sau mai târziu. Dar când acesta vine, un design responsabil te ajută să regândești coșul tău de gunoi și comportamentul actual însușit prin metodele persuasiunii agresive adoptată de direcțiile consumeriste. Îl poți oferi cadou, îl poți dona unor fundații care ajută persoane nevoiașe sau spre reciclare, îi poți da o nouă funcțiune (cu ajutorul unui designer responsabil, de ex.).

Reutilizăm nu numai pentru că suntem creativi și acest proces, de refolosire, implică o provocare mai mare, ci și pentru că în multe obiecte la care renunță utilizatorii găsim materiale rezistente, care nu și-au finalizat ciclul de viață și constituie o fundație durabilă pentru noua creație.

Mesajul nostru nu este de a unidirecționa designul de obiect doar către un proces de refolosire a obiectelor create anterior, către design unicat și cu mesaj artistic. Obiectele create în acest fel implică multă pasiune, muncă și timp și astfel de obiecte nu pot fi produse în serie, direcție pe care nu o excludem. Designul de serie este necesar într-o lume cu 7 miliarde de oameni, însă considerăm că trebuie gândit responsabil, iar acest comportament nu poate veni doar din partea companiilor care produc obiecte de design (multe au adoptat o direcție eco și sustenabilă), ci și din partea consumatorului. Acesta din urmă nu mai poate consuma iresponsabil, bazat doar pe criterii hedoniste de alegere. Este necesar ca Omul consumator să se maturizeze și să creeze o cerere compatibilă cu resursa naturală.

## La realizarea obiectelor se folosesc doar accesorii noi sustenabile: cabluri durabile, becuri pe led sau economice, întrerupătoare rezistente, se fac îmbinări nonchimice.

## Ne-ar plăcea să realizăm acest Atelier și în alte orașe ale țării, așa cum ne-am propus de la prima ediție, în 2012. Astfel, dacă sunt platforme deschise către astfel de manifestare și ne pot susține cu câteva structuri (spațiu, colectare materiale, promovare în mediile potrivite), îi invităm să ne invite.

 

 

Otilia Chitic_Designer Ambiental și de Obiect

 

Inițiator proiect

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on PinterestEmail this to someone