Divina Tragedie [expoziție colaje] Ion Bârlădeanu @SFR

posted in: Expoziții | 0

Divina Tragedie [expoziție colaje] Ion Bârldădeanu @SFR
10 mai – 20 mai | Deschiderea Expoziției 10 mai 2017, ora 4pm
Galeria Meru Iaşi _coordonator Titus Ivan

Artistul Ion B â r l ă d e a n u, 71 ani, a devenit cunoscut prin c o l a j e l e sale pop art create pe vremea când trăia în ghena unor blocuri din Bucuresti și este considerat acum un important artist contemporan român.
“Mi-a zis un artist în comunism – astea daca ar ajunge în occident, ți-ai luat 1.000 de mărci pe loc. Dacă le vede Ceaușescu, iei 1.000 de ani de pușcărie”, povește artistul într-un interviu pentru BBC.

A început să realizeze colaje “în anii ’80, după ce am scăpat de închisoare în Iași. Eu am fost la închisoare (…) fiindcă nu mi-a plăcut munca socialistă. Am fost săpător de gropi la Cimitir. După aia am fost scriitor – nu scriitor de romane polițist, scriam litere cu dalta pe cruce. Și acum aș vrea să mă angajez undeva, din munca asta artistică în România nu se poate trăi. Asta-i țara nimănui”.I.B.

În 2009 regizorul Alexander Nanau a făcut un f i l m documentar, marca HBO România despre artist, numit ”The World According to Ion B.”, film care a obținut Premiul „Emmy International”, categoria „Arts Programming”.

În p r e z e n t este reprezentat de galeria H’Art din București.
Ion Bârlădeanu a expus, la 62 de ani, la Bucureşti, pentru prima oară, 24 de lucrări pe teme politice, sub numele “Real politik”. A mai avut expoziţii la Basel şi la Londra, în 2009, şi la Paris, în 2010.

Linkuri:
*https://www.youtube.com/watch?v=kxk0oIvUMAo
*https://www.hartgallery.ro/artists/ion-barladeanu-11
*http://www.mediafax.ro/cultura-media/reportaj-ion-barladeanu-sunt-la-apogeu-dar-nu-doresc-nimanui-sa-fie-celebru-si-sa-traiasca-in-mizerie-video-14534911
*http://www.cotidianul.ro/bucuresti-o-lume-de-ion-barladeanu-si-carmen-lidia-vidu-o-lume-de-colaj-film-si-animatie-264171/
—————–
Colajele lui Ion Bârlădeanu sunt concepute ca decupaje de film, cadre ale unor pelicule imaginare, iar expoziția face parte din programul Serile Filmului Romanesc, ediția a 8-a, dedicată regizorului Cristian Mungiu. SFR se va desfășura între 10 și 14 mai, sub atenta supraveghere a Ambasadorului Cultural Irina – Margareta Nistor.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on PinterestEmail this to someone

Leave a Reply