Galerii de Artă  #  HUB Cultural  #  Promotor de Jazz  #  Ateliere individuale și comune de lucru cu tehnici artistice  #  Cafenea


 

Meru Iași se află la baza dealului Copou, la etajul unei clădiri monument istoric care a aparținut familiilor Conachi și Rosetti, a fost vizitată de regii Carol I și Ferdinand, a fost sediul Securității pentru 2 ani, Bancă și magazin de piane.  A găzduit Inventica, Editurile Junimea si Timpul.


Ca idee/concept, s-a născut cu mulți ani în urmă, dar s-a materializat în septembrie 2013. Amintim Clubul Creatorilor, platformă premergătoare Meru, înființată în octombrie 2011. Fără a ”sta cu mâna întinsă” pentru fonduri publice și fără a aștepta găzduirea într-un spațiu instiuționalizat, ne-am unit forțele fizice, morale, intelectuale și financiare și am îndrăznit să testăm o idee mai veche. 

Am revitalizat o clădire încărcată de istorie, o protejăm prin dinamica activităților noastre și am creat o platformă prin care tinerii găsesc o legătură mai ușor accesibilă către cultură în general și artă în special.

Spațiul gravitează în jurul celor trei platforme pe care le presupune conceptul:

_ Galeria de Artă MERU este dedicată proiectelor experimentale din aria artelor contemporane. Susținem mai ales artiști locali, dar nu numai.

_ Atelierele individuale și comune se adresează în principal celor care lucrează cu tehnici artistice. Dotarea cu scule și unelte și felul în care sunt desenate aceste spații, prin mobilier, culori și lumina din spațiu, construiesc un ansamblu propice activității creative.

_ Galeria de Artă MERU36 și Cafeneaua fuzionează într-un spațiu comun, concept care sparge barierele și timiditatea privitorului în relație cu obiectul artistic și oferă mai multă vizibilitate artelor pentru societate. Găzduim în acest spațiu expoziții, concerte, dezbateri, lansări de carte, revistă și oricare altfel de evenimente relaționate cu arta și cultura. Aici găsiți în permanență o expoziție de artă plastică sau fotografie, obiecte de design realizate în atelierele noastre sau de designeri consacrați, un melanj eclectic între abajururi din găleți recuperate asociate cu un candelabru solemn, lămpi din piese auto, canapele pufoase asociate cu altele din paleți, mese care îți amintesc de copilărie sau mese conceptuale, cu cărți atârnate spre a fi citite, albume de artă plastică sau design și o pianină. Orice piesă de design sau artă vizuală poate fi achiziționată la cerere.

Cafeneaua este locul de intercunoaștere și motorul economic al întregului concept.  Implicarea directă a comunității prin consumul în acest spațiu reflectă setea acesteia pentru artă și cultură. Prin consumul donativ participați în mod direct la susținerea proiectelor implementate de Meru. Nici nu cerem nimic pe gratis, e doar o chestiune de alegere. O cafea tot o bei, depinde de tine unde alegi să faci asta.

De asta suntem noi #pARTizani. Pentru că ceea ce facem când ne chinuim să ne iasă bine cafeaua, nu este pentru că vrem să fim barista, ci pentru că vrem ca arta să nu mai fie apanajul exclusivist al unor grupuri de diverse interese.

Încercăm pe cât posibil susținerea produselor românești, de mic producător,  naturale, fair trade.

Este un spațiu multicultural, o călătorie, și pentru că este inspirat din experiențe din Asia – Turcia, Iran, India, Thailanda, China și nu numai.


 

Meru se adresează oricărei persoane care este preocupată de ființa sa profundă, nu doar artiștilor.

Dezvoltarea proiectului se bazează pe criterii de artă, viață agreabilă și bun simț.

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on PinterestEmail this to someone